De iarna

         Calendarul popular a fost de-a lungul vremurilor „măsura timpului” pentru lumea satului românesc. Întreaga viaţă se desfăşoară în legătură cu momentele marcate de Crăciun, Anul Nou, Paşte, Sf. Gheorghe, Sf. Dumitru... (citeste tot)

Fuga din tau

         Este obiceiul sărbătoririi plugarului, a aceluia care iese primul primăvara la arat. Este o cinstire a celui mai harnic gospodar din sat, dar şi un rit de fertilitate, prin udarea cu apă a plugarului şi a celorlalţi participanţi, precum şi stropirea spre cele patru puncte cardinale, in cruce, pentru a se face roade bune in toate ţărinile... (citeste tot)

Udatul nevestelor

         Semn al prosperităţii, al belşugului, care decenii în şir a fost sărbătorit de multe generaţii, este un obicei străbun. Această sărbătoare, alături de celelalte obiceiuri folclorice locale, se impune prin importanţa ce i-o acordă localnicii şi cei din jur, prin participarea masivă, ambianţa mediului şi atmosfera de petrecere... (citeste tot)

Ospatul oilor

         Este un obicei vechi, legat de păstorit. Spargerea turmei, alegerea oilor şi începutul tomnatului se face, la Idicel Pădure, într-un cadru festiv, în 14 octombrie, unde participă tot satul... (citeste tot)

Nunta

         Nunta este sărbătoarea care marchează intrarea într-o nouă etapă a vieţii, dobîndirea unui statut, împlinirea destinului. Expoziţia prezintă două momente importante în desfăşurarea nunţii tradiţionale... (citeste tot)

Cununa la secerat

         Obiceiul „cununa grâului” întâlnit la Sânmihaiul de Pădure este un vechi obicei agrar cu un pronunţat caracter de rit de trecere menit să asigure rodnicia pământului, organizat la sfârşitul secerişului... (citeste tot)