Organizat din dorința de a conserva și valorifica expozițional monumente de arhitectură, instalații tehnice și obiecte de artă populară, muzeul își are începuturile în anul 1960, avândul ca fondator pe etnograful Anton Badea. Conştient de transformările rapide ce se petreceau în satul românesc a achiziţionat ce era edificator pentru viaţa materială şi spirituală a satului, de la unelte tradiţionale, obiecte de uz casnic, piese de interior, pînă la monumente de arhitectură populară şi instalaţii ţărăneşti. La început, obiectele de artă populară aduse din sate, au fost strânse şi depozitate într-o sală a Casei de Cultură din Reghin, iar în anul 1962 au fost transferate la sediul muzeului, clădire construită în 1892 şi înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice şi de Arhitectură din România.
Din patrimoniul muzeului, ajuns la 8000 de obiecte, în decursul anilor, au fost selectate, pe baza planurilor tematice, piesele expuse în cele patru expoziții permanente, 250 de expoziții temporare organizate în țară și străinătate, precum și în cele din Secția în aer liber.

Imagini  din expoziţia „Calendarul creştin-ortodox în iconografie”, 1998        Imagini  din expoziţia „Calendarul creştin-ortodox în iconografie”, 1998

Imagini din expoziţia „Calendarul creştin-ortodox în iconografie”, 1998

Din expozițiile temporare, amintim expoziția „Calendarul creștin-ortodox în iconografie”, aprilie 1998, expoziţia a urmărit cunoașterea textului biblic și a obiceiurilor legate de fiecare sărbătoare, precum și diversitatea stilulilor de lucru în pictura icoanei pe sticlă. Așezate simplu, în funcție de sărbătoare, icoanele au reușit să transmită mesajul liturgic.

Imagine  din cadrul expoziţiei „Catrinţa – piesă de port popular românesc”, 2006
Imagine din cadrul expoziţiei „Catrinţa – piesă de port popular românesc”, 2006

Expoziția „Catrința – piesă de port popular românesc” (iunie 2006) a prezentat catrința, piesă definitorie a ansamblului vestimentar femeiesc, evoluția ei în timp, compoziția decorativă, cu construcțiile de semne grafice și cromatice, o combinație de proporții și ritmuri, subliniindu-se autenticitatea și valoarea deosebită a acestei colecții.

Biblia (Blaj, 1795) în cadrul expoziţiei „500 de ani de tipar  românesc”, 2008

Biblia (Blaj, 1795) în cadrul expoziţiei „500 de ani de tipar românesc”, 2008

            Expoziţia „500 de ani de tipar românesc” – octombrie 2008 – a fost o expoziţie aniversară ce a urmărit evoluţia tiparului românesc de la Liturghierul lui Macarie, tipărit la Târgovişte în anul 1508, până la cărţile tipărite în secolul al XIX-lea, prin cele 23 de cărţi româneşti vechi, provenind de la parohiile Protopopiatului Ortodox Reghin şi colecţii particulare.

Aspecte  de la expoziţia „Maghiarii din Reghin şi împrejurimi”, 2011

Aspecte de la expoziţia „Maghiarii din Reghin şi împrejurimi”, 2011

Expoziţia „Maghiarii  din Reghin şi împrejurimi” - septembrie 2011

Expoziţia „Maghiarii din Reghin şi împrejurimi” - septembrie 2011 - a urmărit redarea unor aspecte ale vieţii ecleziastice a maghiarilor, a relaţiei dintre societate şi şcoală, strâns legate de biserică. Nu au fost neglijate elementele ce ţin de domeniul etnografiei, au fost redate circuitului expoziţional cât şi celui ştiinţific o serie de obiecte aparţinând etniei maghiare.